Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

«Христос воскрес, брат! Забирайся геть! »

  1. Ви говорите мені «Христос воскрес», а свого товариша - «Забирайся!»
  2. Воскресіння Христа - яке це має відношення до мене?
  3. Передзвоніть, отче!
  4. Воскрес Христос в нашому житті?

Завтра - Вознесіння Господнє. Закінчується великодній період, під час якого замість звичайного привітання християни кажуть один одному: «Христос воскрес!» Скільки разів ми сказали ці слова? І що вони для нас? Просто вітання, данина традиції, або щось більше, важливе? Розмірковує мудрий архімандрит Андрій (Конанос).

Ви говорите мені «Христос воскрес», а свого товариша - «Забирайся!»

Настала Пасха. Я прийшов до своїх школярам на урок. А діти прекрасно знають, що раз я священик, богослов, то в ці дні неодмінно буду вітати їх словами: «Христос воскрес!» І ось я зайшов до класу - але при цьому не став говорити учням цих слів (зрозуміло, спеціально). Я просто привітався з ними і запитав:

- Як справи? Що нового?

І тут один із хлопців каже мені у відповідь:

- Отче, потрібно сказати «Христос воскресе!»

- А-а, воістину воскрес! Зі святом!

- Але ви самі нам цього не сказали!

- Так, не сказав.

Інші хлопці в цей час сиділи і з подивом слухали, як їх однокласник повчає мене, що мені слід говорити.

В цей час хтось постукав, і в дверях з'явилася голова хлопчини з іншого класу.

- Вибачте, - сказав хлопчина. - Хлопці, дайте нам, будь ласка, ваш баскетбольний м'яч! Нам грати нічим.

І тут мої учні закричали у відповідь:

- Іди! Ніякого м'яча ми тобі не дамо! Ми тоді вам дали, а ви його втратили. Все, ніякого м'яча! Забирайся!

Бідний хлопчик зніяковів і пішов, закривши за собою двері.

А я сказав своїм учням:

- Хлопці, ви так кричали, що зовсім забули сказати вашому товаришеві ті слова, що хвилину назад говорили мені.

- Які слова?

- Христос Воскресе! Потрібно було сказати: «Йди звідси! Христос Воскресе!"

Хлопці здивовано дивились на мене.

- Що ви маєте на увазі?

- Те ж, що мали на увазі і ви - п'ять хвилин тому.

Коли я увійшов до вас, ви зробили мені абсолютно справедливе зауваження. Я повинен був привітатися з вами пасхальним вітанням - «Христос воскрес!» Але ці слова - Христос воскрес! - настільки сильні, настільки реалістичні, що просто повторювати їх вголос недостатньо. Ми повинні підтверджувати їх справою. Перетворитися. По-новому думати. По-новому відчувати. Що б не відбувалося в нашому житті. Ви з легкістю говорите мені: «Христос воскрес!», - а свого товариша - «Забирайся, не дамо тобі м'яч!» «Христос воскресе!», І при цьому: «Закрий двері, не заважай нам!»

»

Воскресіння Христове. Ікона XIII в. Синай | alexandrtrofimov.ru

Воскресіння Христа - яке це має відношення до мене?

Ці слова - «Христос воскрес» - означають, що і ми воскресли разом з Ним. В іншому випадку виходить то, що я почув зовсім хлопчиськом від одного свого товариша в старших класах. Він сказав глузливо:

- Христос Воскрес! Але яке відношення це має до мене?

Він воскрес, а я? А ти? А всі ми? Яке значення Воскресіння Христове має в нашому житті, тут і зараз? Чи впливає це подія на реальність, в якій ми живемо сьогодні?

Ось, наприклад, зустрічаються на Великдень двоюрідні брати, і - з порога:

- Зі святом! Христос Воскресе! Давай по кави, поговоримо!

І ось сідають і починають обговорювати, що говорити в суді проти третього родича, з яким ділять майно. Обговорюють, домовляються, зустріч добігає кінця, і - «Ну поки, до зустрічі в суді! Не забудь, що я тобі сказав, це дуже важливо! Ну, щасливо. Христос Воскресе!"

Христос Воскрес. Але своїми вчинками, немов клавішею Delete, ми «стираємо» ці слова з нашого життя. Говоримо «Христос воскресе!», А в житті у нас ніякого Воскресіння немає. У нас як і раніше віє могильним холодом від егоїзму, пристрастей, слабостей і пороків. А адже саме Воскресіння, оновлення власного життя є кінцевою метою. Так, Господи! Про це ми молимося. І зараз я не збираюся читати вам моралі. Мені просто хочеться, щоб ви уважніше ставилися до власних слів. Пам'ятайте, про що йдеться в Старому Завіті? «Не свідчи Ім'я Господа Бога Твого марно» (Вих. 20: 7). А ми спокійно вимовляємо священні слова, які ніяк не підтверджуємо справами.

Передзвоніть, отче!

Одного разу я зателефонував своєму знайомому, православному християнинові, про якого мені було відомо, що він - людина небідна.

- Христос Воскресе!

- Воістину Воскрес! - відповів він.

Ця людина добре знав, як відповідати на пасхальне привітання. Його відповідь була абсолютно правильним.

- Знаєш, тут є одна бідна сім'я, їм потрібні гроші ...

- Отче, ну що я можу вдіяти ... Ти ж знаєш, зараз криза, у всіх проблеми ... Дай Бог, щоб їх ситуація якось вирішилася ... Нічим не можу допомогти. Передзвоніть, отче! Христос Воскресе.

- Воістину Воскрес! - відповів я. - До побачення.

Христос воскрес, але ми як і раніше сріблолюбці, жадібні і скупі. Наше серце як і раніше закрито. Ми не воскресли. Наше грошолюбство, наш егоїзм все ще живі і ніяк не помруть.

Після цієї розмови я звернувся зі своїм проханням до іншої людини, який не особливо вірить в Бога, не ходить до церкви і не живе церковним життям, на відміну від нас. Його внутрішній світ закритий від мене. І він не привітав мене словами «Христос воскрес!» Але, ледь почувши про потребує сім'ю, ця людина тут же дав мені п'ятсот євро зі словами:

- Візьми, отче, роби з цими грошима, що хочеш. Віддай їх тим, кому вони потрібні.

По суті, відбулося те, що мав на увазі Господь, коли говорив, що митарі і блудниці першими увійдуть в Царство Боже (Мф. 21:31).

Я звернувся до цієї людини зі словами: «Христос воскрес!», А він своїм вчинком відповів мені: «Дійсно, Господь! Правда, не знаю, чи правильно я висловився ».

Ви запитаєте мене: «Хіба це правильно?» Ні, набагато правильніше - говорити «Христос воскресе!» І при цьому любити Господа, жити Їм і своїм життям виконувати євангельські заповіді. І я не кажу, що мені більше подобається, коли людина атеїст і при цьому живе по-християнськи (такі люди дійсно є: вони називають себе атеїстами, але на ділі атеїстами не є, тому що їх душа висока, любов діяльна, а серце - співчутливо до біди і болі інших).

Воскрес Христос в нашому житті?

Одна людина якось сказав старцеві Паїсія про свою сестру, яка вночі вела розпусний спосіб життя, а вдень працювала в лікарні:

- Отче, моя сестра гине! Вона потрапить в пекло! Адже вона ходить по шинках, грішить, продає своє тіло!

У відповідь старець запитав його:

- Твоя сестра працює в лікарні?

- Так.

- Коли вона доглядає за хворими, вона смиренна, добра? Вона допомагає їм?

- Так, отче! Дуже допомагає! Вона любить хворих, миє і годує людей похилого віку, які вже не можуть ходити, без всякого огиди, виконує всі їхні прохання, доглядає за ними, як ніби вони її батьки.

- Не хвилюйся, моя дитино. Господь їй допоможе.

- Але, отче, вона майже не ходить до церкви! Вона не має ніякого відношення до того, що ми робимо!

Ми робимо ... А що ми робимо? Говоримо «Христос воскрес», і тут же всажівал ближнього ніж в спину. Дуже гарний такий ніж, з написом «Христос воскрес». Ось тобі! Христос Воскресе! І триває осуд, неприязнь, ненависть, пороки - ніяких змін, ніякого перетворення.

Христос Воскресе! Воістину Воскрес! Але воскрес Христос в нашому житті? Або ми сприймаємо Воскресіння просто як якесь історична подія? Я неспроста згадав слова свого шкільного товариша. Що означає Воскресіння Христове? Що сталося після того, як Він воскрес? Він воскрес тільки для Себе? На іконах зображується, як воскреслий Спаситель тримає за руку Адама, звільняючи його і Єву з пекла могили. А як нас може забрати звідти Христове Воскресіння? Як нас воно може воскресити?

Так, Господь дійсно воскрес. І Він перетворює людей, змінює їх, після того як Його любов проникає до них в душу. Тоді перетворюється і душа, і тіло. Перетворюється вся людина. У ньому все змінюється - його душа, його серце. В душі поселяється світ, і людина заспокоюється, спокійно засинає і радісно прокидається, з бажанням жити - працювати і вдосконалюватися. Все це дає Господь.

Переклад Єлизавети Терентьевой

Воскрес Христос в нашому житті?
» Скільки разів ми сказали ці слова?
І що вони для нас?
Просто вітання, данина традиції, або щось більше, важливе?
Що нового?
Які слова?
Що ви маєте на увазі?
Але яке відношення це має до мене?
Він воскрес, а я?
А ти?

Новости