Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

Вознесіння Господнє: Якщо Христос залишиться тут, то ми НІКОЛИ не досягнемо Царства Божого

Про Вознесіння Господнього - священик Костянтин Камишанов.

А що, власне, ми святкуємо в Вознесіння?

Низка неймовірних подій обрушилася на учнів Христа. Спочатку Учитель загадковим чином зник з печери, куди Його поклали після розп'яття.

Чомусь Господу було завгодно пройти через тканину, в яку Він був загорнутий, потоком загадкового випромінювання. Але в той же час Він чомусь не пройшов випромінюванням крізь камінь, який просто відвалився від труни силою землетрусу.

Потім Христос зник на кілька днів. Потім низка появ і раптових зникнень. Якісь хованки з учнями. Загадки, натяки, ребуси і несподіване розчинення в повітрі. І зовсім незрозуміло, до чого все це і чому так довго тривали ці візити.

Чому Христос не залишається або просто не піде зовсім?

Він явно чогось чекав. Можна уявити собі цей божевільний режим чергового очікування появи Ісуса.

А апостоли вірні Йому і чекають обіцяного в напруженому нерозумінні того, що відбувається ... Раптом ще одне явище і остаточне прощання, і новий дивний спосіб прощання у вигляді фантастичного підйому на небо.

Якщо під час воскресіння Він просто зник, проникаючи крізь кордон світів і проходячи крізь матерію, то тут, замість вже випробуваного способу, став ковзати по поверхні матерії наверх, туди де холод, вакуум і де тіло жити не може. Христос замість догляду в тонкий світ йде в пустелю похмурого космосу.

І несподіваний фінал - Господь, замість того, щоб назавжди залишитися з учнями, і влаштувати новий світ, кидає їх, а вони йдуть геть, і радіють втрати Учителя.

Неймовірне свято! Як все заплутано і немає жодної підказки від Бога, що б все це значило.

Ще раз уважно прочитаємо те місце в Євангелії, в якому описана остання зустріч Христа і учнів.

перше

І, зібравши їх, Він звелів, щоб вони не відходили з Єрусалиму, а чекали обітниці Отця, про що ви чули від Мене, бо Іван хрестив водою, а ви, через кілька днів після цього, будете хрещені Духом Святим (Дії, 1: 4-5).

Друге

Зійшовшись, питали Його й говорили: Чи не часу, Господи, поставиш Ти царство Ізраїлеві? Він же сказав їм: Не ваша справа знати час і пору, що Отець поклав у владі Своїй Та ви приймете силу, коли зійде на вас Дух Святий; і Моїми ви свідками будете в Єрусалимі, і в усій Юдеї та в Самарії, та аж до краю землі »(Дії, 1: 6-8).

третє

Так написано, і так потрібно було постраждати Христові, і воскреснути з мертвих у третій день, і проповідуватись в ім'я Його покаяння і прощення гріхів між усіма народами починаючи з Єрусалиму. А ви свідки того (Лк, 24: 46-48)

«Царство Моє - не від світу цього» - про це Він вперше розповів чужинці Фотинії у криниці Якова. Про це Він сказав Пилатові напередодні розп'яття. Про це Він весь час говорив учням. І все даремно.

Тому Він змушений бути знову і знову, очікуючи того моменту, коли учні дійдуть до того, головного, про що Він хотів їм сказати. Обітниця Царства Небесного - стрижень проповіді Христа, до сих пір виявився незрозумілий тим, хто повинен був усвідомити це краще за інших.

Остання і успішна спроба Христа пояснити і їм це в цей раз була підкріплена очевидним наочним прикладом - Вознесінням. Христос, як би пішов у той Царство, яке лежить поза світом в реальному тілі, і тоді учням став зрозумілий задум Бога.

Вони, нарешті, усвідомили, що престол Царя знаходиться не в Єрусалимі, а зовсім в іншому місці - в іншому світі. Для цього Він не розчинився в повітрі в черговий раз, а саме пішов у плоті до Себе в Царство, до Свого престолу.

Просто і дохідливо була виявлена ​​найважливіша частина вчення Христа. Після цієї вдалої проповіді Христа не було більш необхідності продовжувати бути учням там і тут. Йдучи, він підвів риску: "Тільки ж я правду кажу вам: Краще для вас, щоб Я пішов; бо як Я не піду, Утішитель не прийде до вас; А коли Я піду, то пошлю Його до вас "(Ін, 16: 7).

Йдучи, він підвів риску: Тільки ж я правду кажу вам: Краще для вас, щоб Я пішов;  бо як Я не піду, Утішитель не прийде до вас;  А коли Я піду, то пошлю Його до вас (Ін, 16: 7)

Апостоли остаточно усвідомили, що якщо Христос залишиться тут, то ми НІКОЛИ не досягнемо цього обіцяного Царства Божого, а будемо робити нескінченні спроби побудувати на землі чергове царство справедливості, яке завжди буде завершуватися кров'ю і смертю.

Учні все зрозуміли. І тому всі сумніви, непорозуміння, протиріччя раптом разом відпали. Апостоли полегшено скинули вантаж старих знань, і пішли геть від Оливної гори, як ішов Мойсей з Синая, несучи в собі світло і радість нового знання й Нового Завіту.

Нарешті!

Сенс цього свята в сповідуванні і затвердження того, що Царство Боже не від світу цього. Це проста істина не така проста, як здається. У ній, як в насінні, міститься весь корпус нашого самосвідомості і розуміння світу. Якщо Царство Боже не від світу цього, то сенс нашого життя зовсім не в тому, щоб виростити сина, побудувати будинок і посадити дерево. Ці речі похвальні, але для Царства Небесного не мають ніякого значення.

Як і те, чим ми звично живемо і хвалимося. Здавалося б, ясно, але отлепілі від солодощі світу практично неможливо. Розумом ми розуміємо те, що Бог найголовніше і нам найважливіше бути поруч з Ним, але ось, серце цю істину приймає з великим трудом.

Наше життя, устремління і зацикленість на собі, говорить про зворотне. Про те, що Царство Боже ми розташували Не на небі вона, а в своїй голові. Заради нас неначе створений космос і обертаються електрони. Заради нашого здоров'я і втіхи ростуть дерева і течуть річки. Заради нас існують інші люди, і заради нашого царства прийшов Христос.

Як в цьому переконатися? Просто послухати наші молитви. Ми просимо Бога дати нам побачити всього цього, що для Царства абсолютно не потрібно.

Ми просимо Бога дати нам побачити всього цього, що для Царства абсолютно не потрібно

Ще можна переконатися в цьому з того, що життя наше не та апостольська радість, з якою вони розходилися від місця Вознесіння, а суцільні проблеми.

Безрадісність і многозаботность - вірна ознака того, що на першому місці в нашій душі знаходиться зовсім не Бог, а щось інше.

Але щаслива та людина, який в молитві просить Бога дати йому бути одним Господу. Просить дати йому бути Його учнем. Благає Небесного Отця дозволити йому стати трохи богом, як це і було задумано Трійцею: "Ось став чоловік, немов один із Нас" (Бут. 3:22).

Ми чули це сто разів, і жодного разу не застосували до себе. А дарма. Це свято нагадує нам про наше сьогодення Будинку, в якому нас чекає наш справжній Батько. Він уже зараз шле кожному з нас втіха у вигляді Духа Святого, а ми можемо прийняти. Цей Дух навчить нас усьому тому, що нам не зрозуміло, потішить і покаже шлях до обіцяного Царства Небесного.

Цей Дух Святий давно вже на нас і з нами. Шкода, що за турботами про земне царство, ми забуваємо про Нього і Царство Небесне. Але Церква будить нашу душу, особливо у свята, і просить прийняти Його до себе в душу, в чому і допоможи нам, Господи!

Але Церква будить нашу душу, особливо у свята, і просить прийняти Його до себе в душу, в чому і допоможи нам, Господи

А що, власне, ми святкуємо в Вознесіння?
Чому Христос не залишається або просто не піде зовсім?
Як в цьому переконатися?

Новости