Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

Обрізання Господнє. Свт. Василія Великого. Проповіді в Оптиної Пустелі

В про ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Сьогоднішній день, дорогі отці, брати і сестри, свята Церква згадує Обрізання Господнє. Те старозавітне прообразування, яке було встановлено ще при Авраама і було заповітом Бога з людиною через праотця Авраама, прийшов виконати Спаситель. Він прийшов не зруйнувати закон, але виконати, виповнити усю законну правду. Але з приходом Христа Спасителя скасувалася необхідність в обрізанні, тому що людство вступило в Новий Завіт з Богом в Його хресною жертві, яку Він приніс заради порятунку людства. І вже в купелі хрещення, спогребаясь соуміраясь з Ним, ми маємо надію на воскресіння своєї душі, на совосстаніе з Ним, здатність стати причасниками, співучасниками Його божественного Воскресіння. У цьому нам дається запорука нашого майбутнього порятунку, яке вступає тут в життя людини, якщо він щиро шукає Бога, якщо його християнське життя є неформальне виконання обрядів, але прагнення виконання заповідей Божих, через яке людина уподібнюється Христу. Власне виконання цих заповідей є шукання Самого Бога, щоб знайти Його в богоподобии своєї душі. В про ім'я Отця і Сина і Святого Духа

Господь не випадково залишив нам Свій закон. Він бажає, щоб ми, виконуючи його, навчилися любити Його. Як і Сам Він сказав через євангеліста Іоанна, що люблячий Мене буде заповіді Мої дотримуватися. І це неможливо бути інакше, неможливо бути по-іншому. Людина, яка навчилася любити Бога, повинен любити і ближніх у Христі Ісусі. І все те, що Господь наказав був Христос, якщо він любить Христа, він не може бути огидний Христу і неслухняний Христу. Він у всьому буде виконувати все, що Господь наказав був. І в кінцевому рахунку людина набуває властивостей божественні, уподібнюється Христу.

Приклад в тому, як людина повинна по-християнськи жити нам показує святкується сьогодні святий, великий святитель Василій Великий, архієпископ Кесарії Капподокійской. Людина дивовижний. Він був однією дитиною з десяти дітей. Його мати Емілія, яку ми теж святкуємо сьогодні, зарахована до лику святих. І ось п'ять синів з десяти були також святими. Троє з них єпископи, в тому числі і він сам - Василь. І дві його сестри. Дивовижне сімейство. І цей, тоді спочатку ще юнак, який отримав величезні книжкові знання, як говорили про нього сучасники, це був корабель перевантажений знаннями. Він знав кожен предмет так, як ніби він вивчав все життя тільки це єдиний предмет. Але при цьому він знав їх все. Він був утворений і в богословській науці, і в природознавстві, і в математиці, і в астрономії, і в медицині і в багатьох інших тоді розвинених були науках.

Але все це блаженний Василь залишив біля ніг Христа. У нього могла бути блискуча світська кар'єра. Йому пропонували бути вчителем юнаків. Але він замість того, щоб вчити юнаків, віддаляється в пустелю. І спершу, обійшовши святі місця Сирії, Єгипту, Палестини, шукаючи наставника в істині, він видаляється, щоб стати прикладом для дуже багатьох. Тому що саме там, у безлюдних місцях Капподокіі, в горах, де він збирав перші монаші ​​спільноти - це прообраз монаших спільнот - він уже склав цілий звід правил для ченців, який став підставою для існуючих нині монастирів. Багато з них.

Цей святий склав величезний звід канонічних правил, витлумачив Шестоднев творення світу, залишив тлумачення на багато місць Священного Писання. Всі його праці неможливо обчислити, тому що вони величезні. Він боровся з аріанством, з єретиками, тоді настільки розповсюдилися. Його працями був підготовлений Другий Вселенський Собор. Саме він благословив свого друга Григорія Богослова, з яким вони разом навчалися і разом трудилися, разом боролися з аріанством. З його благословення він стає Патріархом Константинопольським, очолює вже по смерті святого Василя Другий Вселенський Собор, який був проти і остаточного скинення ариан, і вже проти духоборцев, тих, які і Духа Святого вважав за звичайну Бога. Ця людина, хрещений в 32 роки і покійний в 49 років, з цих 17-ти років лише сім років був єпископом, але його справи настільки величезні, що не може вмістити і життя кількох людей, як багато зробила ця людина для Церкви. Його свята Літургія Божественна, яку ми робили нині, і вона відбувається в усі недільні дні Великого Посту. І багато багато іншого.

Святий Василій Великий, перш за все, зразок вірності Богу, тієї вірності, до якої закликає нас Господь через наше з вами хрещення, коли ми входимо в святу Церкву, даючи свої обіцянки Богу. Святий Василій, як описує про це його сучасник, коли імператор Валент, запеклий послідовник арианского вчення, вкрай обурювався на Василя, послав префекта Модеста, щоб той настрашив його, а погрози, тортурами, вигнанням і навіть смертю. І коли цей великий іменитий вельможа з честю прийшов, щоб налякати святого, той сказав: чим ти можеш мене налякати? Позбавленням майна? Але я нічого не маю, крім старого одягу та кількох книг. Вигнанням чи? Але ця земля, на якій я зараз живу, не моя. І в тому місці, де б я не був, та земля буде моєю, тому що Господня земля і виконання ея. Мукою ти погрожуєш мені? Але я за слабкістю сил чи з болем зможу перенести лише перший удар, а решта будуть вже для мене бездушні. Смертю ти погроЖуєш мені? Але я бажаю померти та бути з Христом, Якому служу я ще змалку. І тоді цей префект був наляканий і здивований такою непохитною силою мужності цієї людини, який не боїться ні поневірянь, ні кари, ні мук, ні будь-яких утисків. На що Василь Великий відповідав йому: ти, мабуть, ніколи не бачив християнських єпископів, що так дивишся. Знай, що ми у всьому лагідні і смиренні, крім того, що стосується віри, крім того, що стосується Бога.

І ось в цьому і нам приклад і для нас з вами - і приклад лагідності, і приклад смирення. Тому що наш час воно відзначено багатьма спокусами. Але справа не тільки в спокусах, а в тому, що люди дуже і дуже спокушаються. Правда, вигнаний з кола життя людини, ми повсюдно бачимо і брехня і спокуси і спокуса. Але брехня серед людей стала нормою. Це найстрашніше, коли люди не бояться брехати один одному, коли люди абсолютно щиро, якщо можна так висловитися, лукавлять і обманюють своїх ближніх. Тож не дивно, здавалося б, що люди, які не знають Бога, брешуть і обманюють. Але найстрашніше, що цей образ брехні проникає і в Церкву. Брешуть всюди в світі і імениті, і прості люди, але страшно, коли ми, християни, які повинні стати прикладом для дуже і дуже багатьох відкритих, втрачаємо цю сіль в собі, коли неправда з наших вуст стає ніби вже нормою. І як в світі ми вже не можемо знайти правди, то, як це не сумно, серед віруючих людей вельми і вельми рідко стала правдивість, щирість і чесність. Що нас чекає далі, якщо так відбувається в Церкві Божій? На яке майбутнє ми можемо розраховувати, чого очікувати, якщо сіль, як каже Сам Христос, обуян? Вона втратить свою сланость.

Розповіли одного разу такий цікавий випадок. Не так давно, ще до революційних подій в Єгипті менш десяти років тому це було. Туди вирушила група православних паломників з Росії. І вони, опинившись у складній ситуації далеко від столиці Єгипту Каїра, в тій області, де вже їм могла навіть загрожувати небезпека їх життя, в супроводі поліції вони перебували в одному з історичних місць цієї країни десь набагато південніше біля річки Ніл. І ось вони дуже хотіли познімати весільну процесію, тому що копти, які населяють в основному з числа християн цю країну, дуже пишно вшановували свою християнську весілля. Але їм не можна було їхати туди, і поліцейські просили їх цього не робити, що вони власне і обіцяли, кажучи, що добре, ми нікуди не їдемо, чи не будемо відставати від групи, залишаємося тут. Поліцейський зазівався, і їм випала така можливість все-таки поїхати, щоб це весілля зняти. І нехай копти вже є відкололася частиною від Вселенської Церкви, ми не маємо спілкування з ними, фактично це ще єретична церква, але носієм еретічества є в основному єпископат, духовенство. Прості люди вельми і вельми далекі від догматів, і вони щиро вважають себе православними людьми.

І ось один молодий чоловік, бачачи їх рух в сторону, щоб сховатися від поліцейського, дуже просто їх запитав: як ви можете це зробити, адже ви ж православні, ви ж обіцяли. У нього було щире здивування: як християнин, який дав слово, може тут же його порушити, збрехавши, навіть не почервонівши і не подумавши про те, що він тим самим зраджує свого Бога. Це жахливо. Але це людина дав православним справжній такий приклад.

Так в чому ж полягає наше православ'я? Тільки в якоюсь зовнішньою ревнощів, в якомусь виконанні обрядів християнських? Або ж в житті по духу, по суті своїй. Це для нас страшно, тому що про нас світ судить про Христа. Скільки нарікань навколо серед зовнішніх людей і на нас з вами і на наших священиків і на наш єпископат. І, на жаль, ці нарікання дійсно бувають справедливими. Але від кожного з нас залежить те, яким буде погляд людей на Церква, чи буде наше життя попереду наших слів, наших колінопреклонінь і наших молитов. Чи зможуть наші молитви змінити нас чи це буде лише струс повітря в якомусь невиразному бурмотіння.

Дай Бог, щоб ми з вами по-справжньому стали Христовими, щоб наша християнська життя полягала не тільки в нашому виконанні обрядів, але перш за все, в нашій християнській сутності. У тому, щоб ми дуже сильно відрізнялися від цього світу, щоб наша з вами християнське життя говорила про себе без слів. Саме носіями правди щоб ми були, правди Божої в тій вірності, в тій ревнощів Христі Ісусі, яку очікує від нас Господь і прикладом якої є святкується сьогодні святий Василій Великий. Амінь.

Ієромонах Назарій (Рипін)

І коли цей великий іменитий вельможа з честю прийшов, щоб налякати святого, той сказав: чим ти можеш мене налякати?
Позбавленням майна?
Вигнанням чи?
Мукою ти погрожуєш мені?
Смертю ти погроЖуєш мені?
Що нас чекає далі, якщо так відбувається в Церкві Божій?
На яке майбутнє ми можемо розраховувати, чого очікувати, якщо сіль, як каже Сам Христос, обуян?
Так в чому ж полягає наше православ'я?
Тільки в якоюсь зовнішньою ревнощів, в якомусь виконанні обрядів християнських?

Новости