Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

Гріх і благодать

Коли я тільки починав свою церковне життя, і вчився молитися за молитвослову, мене вразило, як багато в молитвах, звернених до Бога, йдеться про гріх. Святі, що склали ці молитви, постійно сповідували себе грішниками, які шукають ласки Божої. Щоранку мені слід було згадувати перед лицем Божим про те, що провина моя я усвідомлюю і гріх мій завжди переді мною. Тоді мені це здавалося дратівливим і дивним - як це зазвичай і здається дратівливим людям нецерковних.

Може бути, це просто частина церковного етикету - на кшталт архаїчної манери називати себе «Ваш покірний слуга», коли насправді ми зовсім не складаємося в служінні у співрозмовника? Ні, святі мали на увазі саме те, що вони говорили - вони (і ми) дійсно грішники, зіпсовані і винні, притікає до Бога з уклінним проханням про милість.

В цьому є щось прямо протилежне тому, що ми звикли робити В цьому є щось прямо протилежне тому, що ми звикли робити. Гра в перекидання звинувачень - грішник це не я, грішник це ось він (Не винувата я! Він сам прийшов!) - стара, як саме гріхопадіння, в неї грають всі - від сваряться подружжя до урядів, які обмінюються дипломатичними нотами. У всіх нас є глибоко вкорінена звичка, майже інстинкт, - намагатися виправдати себе і звинуватити інших. Часто люди знаходять якесь хворобливе розраду в чужих гріхах: бульварна преса з захопленням смакує скандали, в які потрапляють знаменитості, а особливу увагу привертають моральні провали тих, від кого люди побоюються почути слова викриття, наприклад, релігійних діячів. Люди з радістю читають, що такий-то великий композитор був алкоголіком, а такий-то поет відрізнявся надзвичайно безладної особистим життям. Газети з радістю повідомляють про падіння будь-якої людини - не обов'язково навіть віруючого, - чиї моральні стандарти здавалися трохи вище, ніж у інших. В цьому немає ні найменшої логіки - чужі гріхи нітрохи не полегшують наших власних, - але люди чомусь відчувають себе комфортніше, коли отримують деякі підстави сказати своїм можливим викривачам: «А ви хто такі, щоб засуджувати нас?»

Це прагнення убезпечити себе, збираючи компромат на тих, від кого сам чекаєш звинувачення, особливо яскраво виявляє себе у відношенні Церкви. Віра в те, що всі священики погані люди, а Церква в цілому переслідує якісь низькі цілі і взагалі живе обманом, проголошується з істинно місіонерської ревнощами - як ніби люди позбудуться опори в житті і останньої надії, якщо раптом виявиться, що це не так . Це дійсно не так, але чому так відчайдушно потрібна віра в «погану Церква» її противникам?

З тієї ж причини - через бажання змусити замовкнути голос, який викриває - або хоча б потенційно може викрити - в гріху. Але що такого страшного в цих викриттях для тих, хто в Бога не вірить і, відповідно, гріха не боїться? Якось я розмовляв з одним кришнаїтом, який вважав абсолютно жахливим справою є м'ясо, особливо яловичину. Його слова мене абсолютно не зачепили - ну да, хорошу релігію придумали індуси, а мені-то що? Як на мене, так вегетаріанство річ морально нейтральна: хочете бути вегетаріанцями - будьте, але Господь Ісус вегетаріанцем не був, а Біблія дозволяє вживати в їжу м'ясо, так що гріха в цьому немає. Але якось іншим разом один знайомий вказав на мій незначний, але абсолютно реальний проступок. Я відчув себе глибоко зачепленим - в голові у мене сколихнулася хвиля всіляких виправдань, я розсердився на мого знайомого і - вже майже на автоматі - був готовий відповідати в стилі «а ти-то хто такий?». В чому різниця? Кришнаїт вказав мені на те, що я роблю (в рамках його релігії) жахливий гріх, мій приятель - на незначний проступок. Чому я був абсолютно спокійний в першому випадку і глибоко зачеплений - у другому? Тому що в другому випадку у мого викривача виявився союзник всередині мене - совість. У глибині душі я розумів, що я був неправий.

Люди можуть скільки завгодно оголошувати заповіді Божі «безглуздими табу» - сама надривно, з якої вони це роблять, свідчить про їхню невпевненість у власній правоті. Антицерковні демонстрації, які іноді можна побачити в Західній Європі, вражають своєю істеричною барвистістю. Якісь молоді люди в стрінгах, пофарбовані c ніг до голови золотою фарбою і з бутафорськими крилами за спиною; літні чоловіки, загримовані під черниць; кричущо непристойні гасла, люті звинувачення - так не реагують на безглузді табу. Так реагують на абсолютно реальний сором і біль, це реакція маленької дитини, спійманого на чимось явно кепському начебто крадіжки з чужого шафки - страх, лють, істерика, що викликає похвальба, відповідні звинувачення, запевнення, що так чинять і інші ...

Одна з претензій, що пред'являються Церкви, - це те, що «Церква культивує почуття провини». Це, звичайно ж, не так, але є в цьому звинуваченні один цікавий момент: культивувати можна тільки щось вже існуюче, наявне. Люди відчувають почуття провини - і відчували його задовго до появи Церкви. До нас дійшли гімни, в яких язичники благають своїх богів про прощення гріхів; опису складних ритуалів, які повинні були це прощення забезпечити; розлогі апології, в яких стародавні царі виправдовували свої дії перед лицем богів і людей.

Почуття провини - така ж невід'ємна частина загальнолюдського досвіду, як старіння, хвороба і смерть. Як і будь-яке інше почуття, воно може приймати спотворені і хворобливі форми, але воно свідчить про певну реальності - в нас щось зламане. З нами щось дуже сильно не в порядку. Чому ж це так важко визнати?
Не по заслугах

Ми звикли, що ставлення до людини визначається його заслугами - хороші люди заслуговують нашої симпатії і прихильності, погані заслуговують покарання. Якщо я зробив свою роботу добре, я отримаю заслужену плату. Якщо я не впорався з нею, я не отримаю нічого, а можливо, ще й потраплю під суд. Навіть якщо в моїй роботі є серйозні недоліки, мені краще посилено робити вигляд, що з нею все в порядку: може бути, я як-небудь і проскочу. Мені буде легше проскочити, якщо я сам буду запевняти себе, що я все зробив як треба. Людина, який вказує мені на мій гріх, робить це, очевидно, з єдиною метою - завдати мені шкоди. Домогтися, щоб мене звільнили з роботи; щоб мене кинули друзі; щоб від мене всі відвернулися; щоб я сам перейнявся відразою до себе і вбив себе об стіну. Викриття в гріху - акт агресії, на який я повинен реагувати рішучої контратакою. Викривачі хочуть мене розчавити і знищити; я повинен реагувати відповідно.

Біблія сповіщає звістку настільки несподівану, настільки протилежний всім нашим звичкам і очікуванням, що при всій її простоті її буває дуже складно засвоїти. Ця звістка про Божу благодать. Благодать - абсолютно незаслужене розташування Бога до невдячних і злих грішників. Бог проявляє якість, яке в Старому Завіті називається словом «хесед» - невідступна любов, милість по відношенню до тих, хто нічим цього не заробив. Він наказує сходити сонцю Своєму над злими й над добрими і посилає дощ на праведних і неправедних (Мт 5:45). Люди завжди були схильні вірити, що Бог любить хороших людей і ненавидить поганих; істина ж полягає в тому, що Бог любить кожну своє творіння - і особливо кожної людини.

Бог ніколи не шукає розчавити і знищити: живу Я, говорить Господь Бог, не прагну смерти несправедливого, а тільки щоб вернути несправедливого з дороги його і буде він жити (Єз 33:11). Він викриває в гріху, щоб врятувати і відновити, прийняти нас і повернути в Отчий Дім.

Говорячи «я згрішив», ми повертаємося проти течії, якому дозволяли відносити себе все життя, повертаємося обличчям до істини, від якої зазвичай ховаємося. Таке визнання - акт довіри Богу. Ми віримо, що Бог не ненавидить нас, і не відкидає. Він знає про нас все - в тому числі все найгірше - і продовжує любити нас. Він готовий возитися з нами стільки, скільки буде потрібно, і ми можемо бути впевнені, що у Нього вистачить на нас любові і терпіння - якщо тільки ми самі не розвернемося і не підемо, він приведе нас додому.

Тому сповідування гріха - акт віри саме в сенсі особистого, сердечного довіри, подібно до того, як ми могли б у важкій ситуації відкритися близькій людині, твердо знаючи, що сказане нами не буде використано проти нас, що від нас не відвернуться з презирством, що не забракують , не кинуть.

Людям здається, що любов повинна неодмінно підбадьорити і втішити грішників, сказавши їм, що це зовсім і не гріх, що так теж можна робити - і сучасне суспільство саме такого «розради» вимагає від Церкви. Але Церква не може дати того, що їй не дав Христос, - а дозволу на гріх Він не давав.

Христос пропонує грішникам прощення - і дає його радісно й охоче; але Він не дає дозволу. Якщо ми згрішили - а це так - ми повинні попросити і прийняти прощення. Якщо ми згрішили знову - знову сповідати наш гріх і прийняти прощення. Але просити у Господа, щоб Він визнав гріх дозволеним, безглуздо. Чому? Саме тому, що Він один грішникам. Бог любить грішника - і саме тому ніколи не стане миритися з його гріхом.

Відомий християнський філософ Пітер Кріфт в одній зі своїх лекцій призводить цікавий приклад Відомий християнський філософ Пітер Кріфт в одній зі своїх лекцій призводить цікавий приклад. «Уявіть собі, - говорить він, - що одна з моїх студенток повідомляє мені, що вона збирається зайнятися проституцією. Напевно, я зможу м'яко, ввічливо, коректно пояснити їй, що це буде надзвичайно нерозумно з її боку. А тепер уявіть собі, що про це мені повідомляє моя рідна дочка - напевно моя відповідь буде звучати не м'яко і не коректно. Саме тому, що вона - моя улюблена дочка ». Бог дійсно нас любить - він не доброзичливий сторонній, Він - небесний Отець. Йому не все одно, що ми з себе представляємо і як ми себе ведемо.

Його Закон - не набір довільних вимог, які можна було б, заради нашої зручності, переглянути. Це набір покажчиків, що обмежує єдину дорогу, яка веде до вічної радості.

Грецьке слово «хамартія» - «гріх» буквально означає «промах мимо цілі». Якщо людина прямувала до села, де на нього чекав вечерю і нічліг, а замість цього заблукав (заблукав, як говорили раніше) в лісі, він промахнувся мимо цілі. Якщо він плив в порт, а виявився незрозуміло де посеред бурхливого моря, з ним трапилася та сама біда. У цього лиха можуть бути різні причини - у нашого мандрівника могли бути помилкові карти або несправний компас. Могло статися і щось набагато гірше - він міг вирішити, що ніякої села (або порту) попереду немає і піклуватися про правильному шляху взагалі немає сенсу.

Але збитися можна тільки в тому випадку, якщо існує істинний шлях і справжнє місце призначення - місце, куди ми повинні прийти, наш справжній, вічний Будинок. Багато сучасні люди не вірять в реальність гріха саме тому, що вони не вірять в реальність Будинки - ніякого призначення у нас немає, життя - це шлях в повне небуття, а на дорозі в нікуди заблукати неможливо.

Тут лежить відмінність між християнською і світської етикою - світська етика вимагає тільки утримання від заподіяння явної шкоди іншим; християнська етика значно об'ємніше - згідно з нею, людина може завдати собі шкоди, який набагато гірше смерті, і знайти благо, яке незмірно більше будь-якої, самої довгої і щасливої, земного життя.

Християнин повинен бути як мінімум законослухняним громадянином і хорошим сусідом - але цей мінімум абсолютно недостатній. Треба розуміти, що громадянська добропорядність ще не врятує нас, якщо ми будуємо наше життя на неправильному підставі і направляємо її до неправильної мети. Наведу приклад. Фельдмаршал Ервін Роммель, командувач німецькими військами в Північній Африці в роки Другої світової війни, був вельми вмілим полководцем і порядною людиною. Він дотримувався правила і звичаї ведення війни, гуманно поводився з полоненими, не чіпав цивільне населення і взагалі ніякими злочинами себе не заплямував. Він міг би правити за взірець військового професіоналізму і честі - якби не одна фатальна деталь. Він воював на боці Гітлера, і завдяки його вірною і чесною службі Гітлер знищив більше безневинних людей, ніж міг би. Цей гідний в інших відношеннях людина згрішив - то є «промахнувся» найжахливішим чином, присвятивши свій меч одному з найстрашніших лиходіїв в історії людства. На жаль, особисті чесноти ще не дають людині гарантованого захисту від того, щоб присягнути неправильній стороні.

Те, як людина бореться, - важливо; але ще важливіше - за кого він бореться. Євангеліє вимагає від нас скоритися істинному Цареві, Ісусу Христу, і присвятити наше життя Йому. Якщо ми не робимо цього, а віддаємо себе комусь або чомусь іншому - ми грішимо, трагічно промахується повз головної мети свого життя, того, для чого ми створені.

Тому покаяння - не просто визнання тих випадків, коли ми несправедливо обходилися з іншими людьми; це перш за все - перегляд курсу, вибір правильної дороги, присяга правильній стороні. У християнській літературі багато історій про Божу ласку до явних грішників - бандитам, повіям, наркоманам, злодіям - які, за благодаттю Божою, звернулися до тверезої і чесного життя.

Але було б помилкою думати, що пристойний по мирським мірками людина не має потреби в покаянні. Мирська порядність необхідне, але не достатня умова для порятунку - так, поводитися дисципліновано на борту корабля важливо, але недостатньо. Треба ще, щоб корабель прямував в гавань, а не на рифи.

Як говорить святий Іоанн Ліствичник, покаяння є зречення від відчаю; як доповнює цю думку святий Амвросій Медіоланський, «ніхто не стане каятися, якщо не буде впевнений у милості і прощення». Поклавши тверду надію на милість Божу, ми можемо сміливіше подивитися в обличчя нашої головної проблеми - гріха. Усе наше життя нам доведеться боротися з гріхом - а також зі звичкою до самообману, до заперечення, до пошуку винних. І в цій боротьбі найбільше нас буде зміцнювати впевненість в благодаті Божої.

Так, ми грішники, зіпсовані і винні, але Господь любить нас, помер за нас, і приведе нас в наш небесний дім, де ми нарешті будемо повністю зцілені і очищені для вічної радості.

«Ну що за працю сказати тобі: я згрішив», - застерігає Іван Золотоустий. Велике звільнення, яке приходить з цими словами, назавжди позбавляє людину від комплексу ліпшого дитини - від самовиправдань, від спроб звинуватити інших, щоб якось викрутитися самому, від надривної похвальби гріхом. Сповідування гріха відкриває двері світу і небесної надії. Як каже псалмоспівець, Коли я мовчав, занепали кістки мої цілоденному зойку мого, бо день і ніч тяжіла наді мною рука Твоя; волога моя обернулась на літню посуху. Я відкрив Тобі гріх свій, і не сховав був провини своєї я сказав: «Признаюсь Господеві в моїх», і Ти простив вину гріха мого (Пс 31: 1-5).

джерело - журнал "ФОМА" .

Може бути, це просто частина церковного етикету - на кшталт архаїчної манери називати себе «Ваш покірний слуга», коли насправді ми зовсім не складаємося в служінні у співрозмовника?
Це дійсно не так, але чому так відчайдушно потрібна віра в «погану Церква» її противникам?
Але що такого страшного в цих викриттях для тих, хто в Бога не вірить і, відповідно, гріха не боїться?
Його слова мене абсолютно не зачепили - ну да, хорошу релігію придумали індуси, а мені-то що?
В чому різниця?
Чому я був абсолютно спокійний в першому випадку і глибоко зачеплений - у другому?
Чому ж це так важко визнати?
Чому?

Новости