Portal 2 - огляд, рецензія гри

Перший Portal, який дебютував в 2007 році, був заснований на ідеї одного студентського проекту. Для Valve це був досить ризикований крок, тому проект значився як «експериментальний», йшов в комплекті The Orange Box у вигляді бонусу до Half Life 2: Episode Two. На щастя, публіка, критики і геймери всього світу гаряче зустріли настільки неоднозначну гру з бурхливими оваціями. І ось, через чотири роки, Valve пропонує нам вже цілком самостійний і повноцінний сіквел.

І ось, через чотири роки, Valve пропонує нам вже цілком самостійний і повноцінний сіквел

Сюжет гри є логічним продовженням першої частини і починається він через кілька сотень років після тих подій. На Землі панує апокаліптичне майбутнє, людство вимерло. Але наука не стоїть на місці, вона завжди повинна рухатися вперед. І в ролі двигуна виступаємо ми. Головна героїня Челл, приходить до тями в покинутій, зарослої густим травами і деревами, лабораторії дослідження природи порталів. Нас знайомлять з нашим новим другом і супутником - роботизованим модулем Уитли. Треба сказати, що робот попався непростий. Крім того, що не проходить і хвилини без його іскрометного гумору, у нього також спостерігаються величезні проблеми з самоконтролем, через що він постійно «косячіт» і проблеми вже стають загальними, і носять характер глобального масштабу. До речі, саме завдяки йому наш головний ворог ГЛеДОС повстає з мертвих і приймається за помста. До нас в руки потрапляє портальна гармата, і ми знову змушені проходити, раз по раз ці чортові тести. Але проходить деякий час, і сюжет перевертається з ніг на голову: друзі стають ворогами, а вороги - друзями. Ми ж, нарешті, вибираємося за межі випробувальних камер, з'являється багато нових інструментів для проходження рівнів. Але мета у нас залишається незмінною - розгадуючи різні головоломки, переходячи з одних тестових камер в інші вибратися на поверхню і залишити злощасний науковий комплекс Aperture Science.

Але мета у нас залишається незмінною - розгадуючи різні головоломки, переходячи з одних тестових камер в інші вибратися на поверхню і залишити злощасний науковий комплекс Aperture Science

Геймплейная зав'язка проста, вона залишилася практично не пошкоджене. За допомогою спеціальної гармати, ми можемо створювати портали або розриви в просторі, отримуючи, таким чином, як би коридор між двома різними точками. Тут враховуються всі закони фізики, тобто кінетична енергія при вході в портал зберігається і на його виході. Дуже велика кількість рівнів розраховане саме з цього принципу. Розробники не стали самоповторяться і урізноманітнили гру новими «фішками». Тепер доведеться не тільки ставити кубики на кнопки, тікати від турелей, а й перенаправляти лазери, розмазувати гель по стінах, переміщатися за допомогою гравію-променя і «панелей віри». Остання являє собою щось на зразок пандуса, встаючи на який, можна перелітати на значні відстані. Ідея з різнокольоровими гелями також підглянена з іншого студентського проекту «Power of the Paint». Синій гель дає можливість вище стрибати, червоний - збільшувати швидкість, а білий дозволяє створювати портали на будь-якій поверхні. Все це справа розбавляється відмінним гумором з вуст Уитли і ГЛеДОС, з беземоційним металевим голосом.

Все це справа розбавляється відмінним гумором з вуст Уитли і ГЛеДОС, з беземоційним металевим голосом

Деякі претензії виникають тільки до графіку. Гра побудована на старенькому движку Source 2004 року. Тут ви не знайдете модної нині підтримки DirectX 11 і анагліфічні картинки. Зате є прекрасно стилізовані тестові камери і наш улюблений кубик. Звук також не викликає ніяких нарікань, все композиції вписуються в загальну атмосферу, та й локалізація на подив виявилася прекрасною. Голоси відмінно підібрані як в оригіналі, так і в російській версії. Ну а остання пісня під титри однозначно заслуговує музичної нагороди. Тільки шкода, що розробники не залишають жодних шансів на продовження історії ... не єдиного натяку.

не єдиного натяку

Гра тестувалася на PC, Windows 7 x86

Portal 2