Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

Ікона Воскресіння Христа. Побіжний коментар - Blog 2802S

Зі святом Перемоги

Зі святом Перемоги! Воістину вікторіальной видалася перша декада травня. Взявши невелику паузу в роботі з блогом, худо-бідно повертаюся з масою ідей і заготовок.

Закінчилася абсолютно особлива частина богослужбового річного кола, яка суто присвячена спогаду подій Страсної седмиці і седмиці Великодньої. Як на мене так ці два тижні є кульмінацією року, преваліруя над усіма іншими особливими днями і святами. Ніщо так не будує до життя і її (пере) осмислення, як «Великдень велика, Пасха вірних». Але для того, щоб це почало працювати, необхідно т а інственним чином пройти весь цей цикл, іншими словами, бути в церковному зборах, слідувати богослужбових вказівок, сораспінаться і совоскресать Христу Спасителю через посильну участь у храмовому богослужінні. Сьогодні доступ до цього воістину унікальному благу мають тільки священнослужителі, чернецтво, люди не зайняті на щоденній роботі або ревнують про Церкви, які взяли щось на зразок короткострокової відпустки. Для «інших все в притчах» ( лк 8:10 ) І великодніх стравах - пасках, яйцях. Така реальність. До речі, преподобний Серафим Вирицький, ще будучи мільйонером, фабрикантом, відпускав робочих своїх фабрик і магазинів в оплачувані відпустки, щоб люди могли вільно і радісно зустріти Воскресіння Христове, а не стрімголов бігти з роботи на читання «12 Євангелій Страждань Христових» або інші статутні чинопослідування. Від цього його золоті (а не дерев'яні) мільйони не вичерпалися, але по його ж свідченням - множилися.

Те лірика, повернемося до Свята. Гортаючи масив інтернет-публікацій моїх пріоритетних сторінок, знайшов цікаві матеріали про іконографії Воскресіння Христа. Вважаю важливим поділитися ними. Природно, довелося звіряти грецьку версію з тією, що виклала російська служба порталу «П'ятий елемент». По цьому, моя публікація містить фрагменти обох статей плюс натхнення від sophia-siglitiki. Як мені здається, наведені нижче викладка вже може вважатися авторської в силу складної компіляції, яку зробив ваш покірний слуга.

за матеріалами Pemptousia. ru , Pemptousia.gr і докладною вичавки за тематикою від (by the way, special thanks to) Sophia-siglitiki.blogspot.ru

У цій замітці ми постараємося відзначити найважливіші особливості православної ікони

Воскресіння Христова. Перш за все, слід сказати про те, що православна У цій замітці ми постараємося відзначити найважливіші особливості православної ікони    Воскресіння Христова іконопис кардинально відрізняється від західної, в якій прийнято зображати Христа, урочисто виходять з труни з прапором в руках. Навколо нього представлені захоплені, полеглі ниць стражники. Західна ікона показує сцену, у якій не було свідків. Ортодоксальна точка зору абсолютно відрізняється від західної. Момент Воскресіння залишається таємницею. Жоден євангеліст не описує сцену самого Воскресіння, тому ікона завжди представляє результати події або попередні того моменти. Також, має місце суттєва відмінність пасхальної іконографії від зображень воскресіння з мертвих Лазаря. Воскресіння - Таїнство, воскресіння Лазаря - диво. Між цими двома реальностями пролягає прірва відмінностей.

У східної православної традиції великодні ікони діляться на два основних типи: перший - ікона «Зішестя в пекло», другий - образ здобуття порожнього гробу мироносиць або апостолами Петром та Іоанном.

Пізніше до цих двох типів додався образ явищаСпасителя Богородиці і Марії Магдалині.Споконвічним ж іконописних сюжетом завжди була ікона «Зішестя в пекло» бо саме в ній до найдрібніших деталей і колірної гами все пов'язано з євангельськими і богослужбовими текстами.Пізніша поширення в країнах православного світу західного варіанту ікони пов'язано з тим, що дуже і дуже багато людей здійснювали паломництво в Святу Землю, а саме там в храмі Гробу Господнього знаходиться оригінальне західне зображення Христа, переможно злітають вгору з надр землі.Сувеніри з зображеннями, які привозили з собою паломники і стали натхненням для сотень грецьких, близькосхідних і російських іконописців.

Але повернемося до «Зішестя в пекло». Христос зображений в центрі в мандорле (овалі темних тонів, що символізує неприступність і непізнаваність Божественної Сутності) і світлому одязі, тримаючи за руки перші трофеї перемоги - Адама і Єву, піднімаючи їх із храму смерті, до якого їх привів невірний вибір, зроблений в раю. Це енергійний рух Христа змушує нас згадати центральну ідею сюжету: «І з Собою Адама підняв» - порятунок людини. Але повернемося до «Зішестя в пекло»

Христос стоїть на двох дерев'яних дошках, що утворюють хрест. Це врата (двері) пекла, які Христос зруйнував силою благодаті свого Хреста. З Його смертю вони зачинилися, але не виявилися досить міцними, щоб зберегти силу своїх кайданів. Поруч зображені розбиті, розкидані і більш непотрібні замки і ланцюги, які до цього моменту перегороджували шлях з пекла. За ними ми можемо бачити темних тонів темряву пекла, до Воскресіння означає кінець для людини. Іноді на тлі пекельної безодні можна бачити пов'язаного ланцюгами старого, який є занепалий ангел, який потрапив силою Воскресіння в ті ж кайдани, які готував для людини. Праворуч і ліворуч від Христа товпляться люди, що жили на землі до Його пришестя. Всі вони Христос стоїть на двох дерев'яних дошках, що утворюють хрест звернені до Христа за спасінням. Серед них ми можемо розрізнити святого Іоанна Предтечу, а також інших праведників і пророків Старого Завіту, таких як цар Давид. На задньому плані представлені пагорби. У деяких випадках на цьому місці зображують пророків (наприклад, Давида і Йону), що передбачив велике Христове Воскресіння. Вони тримають в руках пергаменти зі своїми пророцтвами. На закінчення ми хотіли сказати про білому одязі Христа, які символізують радість Воскресіння і зображують наше власне воскресіння, якому ще належить здійснитися. Як вже ми помітили, на задньому плані зображуються дві скелі з написом на одній «Ісус Христос» і на інший «Воскрес». Слід ще раз відзначити, що іконографія «Зішестя в пекло» глибоко продумана, до найдрібніших деталей. Все, від форми скель на другому рівні, до пропорцій квітів, містить глибокий зміст і підпорядковується загальному задуму.

Христос Воскресе!

Христос Воскресе

If you have found a spelling error, please, notify me by selecting that text and pressing Ctrl + Enter / ЯКЩО ПОМІТИЛИ ПОМИЛКУ, БУДЬ ЛАСКА, сповістив мене! ВИБЕРІТЬ ФРАГМЕНТ ТЕКСТУ І НАТИСНІТЬ Ctrl + Enter.

Новости